50 000 виетнамски работници готови да дойдат в България

0

Много източноевропейски страни проявяват интерес към виетнамски работници. Това твърди зам.-директорът на отдела за работа в чужбина към министерството на труда, по въпросите на инвалидите от войната и социалните грижи Нгуен За Лием. Броят на работещите в чужбина виетнамци се е увеличил до 142 860 през 2018 година, което е с около 30 процента повече от поставената годишна цел.

Тази година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина. Желанието е да ги насочи се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България, предаде виетнамската информационна агенция ВИА. Например България има нужда от 50 000 виетнамски работници в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване, твърди Лием.

Икономистът Стоян Панчев коментира пред Bulgaria ON AIR., че след като българските работници заминават да работят в страни от Западна Европа, то е нормално да се наложи и у нас да се внася работна сила и то при ясния недостиг на кадри в много сфери на бизнеса. Според него  евентуалните виетнамски работници, ако им е изгодно и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си