5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

Въпреки инфлацията и кризата,започнатото ново строителство в големите градове бележи ръст. От началото на годината новостроящите се сгради в София и Варна са се увеличили съответно с 25% и 40%.

„Тези данни показват, че пазарите в големите градове са още в добра кондиция, въпреки очакванията за увеличение на лихвите. Инфлацията оказва голямо влияние в този момент и тя подклажда все още „горещината“ на този пазар“, каза в интервю за Радио Варна председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. Той допълни, че в условията на инфлационните процеси у нас, много хора виждат сигурност за спестяванията си чрез покупката на имот.

Варна е рекордьор и по обем от сделки. Данните за морската столица показват ръст от 20%. За цялата страна ръстът е с около 7-8%. При офисите и търговските площи, както и при чуждестранните инвестиции в страната обаче се наблюдава застой.

Само преди няколко дни Българската народна банка излезе с информация за значителния спад на инвестициите в България, включително и тези в недвижима собственост. Абсолютно е ясно на всички, че България не е притегателен център за чуждестранните инвестиции в недвижими имоти, без значение дали това ще бъдат търговски, офисни или жилищни площи. Жилищният пазар се представя отлично в последните две години, за разлика от другите два пазара – търговския и офисния, които се повлияха негативно от пандемичните ограничения“, каза още Ганев.

В последните месеци се наблюдава подем на пазара на наеми у нас и по-конкретно в градовете Варна и Бургас. Според Добромир Ганев това се дължи на намаляване на натиска от противоепидемичните мерки, както и заради бежанската вълна от Украйна.

Related Articles

Отпускат още 400 000 лв. за ремонт на Рилския манастир

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова...

От 1 декември: Влиза в сила нискоемисионната зона за автомобили в центъра на София

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София ще влезе в сила на 1 декември 2023 г. и ще е валидна до 29 февруари 2024...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ