36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

Въпреки инфлацията и кризата,започнатото ново строителство в големите градове бележи ръст. От началото на годината новостроящите се сгради в София и Варна са се увеличили съответно с 25% и 40%.

„Тези данни показват, че пазарите в големите градове са още в добра кондиция, въпреки очакванията за увеличение на лихвите. Инфлацията оказва голямо влияние в този момент и тя подклажда все още „горещината“ на този пазар“, каза в интервю за Радио Варна председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. Той допълни, че в условията на инфлационните процеси у нас, много хора виждат сигурност за спестяванията си чрез покупката на имот.

Варна е рекордьор и по обем от сделки. Данните за морската столица показват ръст от 20%. За цялата страна ръстът е с около 7-8%. При офисите и търговските площи, както и при чуждестранните инвестиции в страната обаче се наблюдава застой.

Само преди няколко дни Българската народна банка излезе с информация за значителния спад на инвестициите в България, включително и тези в недвижима собственост. Абсолютно е ясно на всички, че България не е притегателен център за чуждестранните инвестиции в недвижими имоти, без значение дали това ще бъдат търговски, офисни или жилищни площи. Жилищният пазар се представя отлично в последните две години, за разлика от другите два пазара – търговския и офисния, които се повлияха негативно от пандемичните ограничения“, каза още Ганев.

В последните месеци се наблюдава подем на пазара на наеми у нас и по-конкретно в градовете Варна и Бургас. Според Добромир Ганев това се дължи на намаляване на натиска от противоепидемичните мерки, както и заради бежанската вълна от Украйна.

Related Articles

Соларна система на покрива на сградата на Община Монтана

Ще бъде подобрена и уличната осветителна мрежа Община Монтана изгражда соларна система на покрива на сградата си. Проектът е на стойност около 130 хиляди лева...

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ