20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

40% от ипотеките в страната са изтеглени от софиянци

От началото на годината 40 на сто от изтеглените жилищни заеми са в София. Около 15% от ипотеките са във Варна, а други 8,5 на сто са в Града под тепетата. Тази статистика обяви за „Монитор” кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него пазарът за кредитиране продължава да е активен във всички райони, и то не само в София, но и във Варна, Пловдив, Бургас и другите големи градове.

Според брокерът данните показват устойчива тенденция, че има активен пазар на ипотечно кредитиране в цялата страна. Интересът продължава да се запазва към тристайните апартаменти, които са и най-търсените жилища. Въпреки пандемията от началото на годината средната сума за ипотека е около 115 000 лв.

Данните на Българска народна банка (БНБ) също показват устойчивост в тегленето на заеми. От статистиките става ясно, че въпреки засегнатите доходи и затворените бизнеси българите продължават на разчитат на средства от банките, като ръстът в кредитирането се запазва още предходната 2020 г.

 

 

 

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

Монтана и турския град Адъяман с общи мерки срещу климатичните промени

Монтана и турският град Адъяман изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на климата по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция. Партньори на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ