12 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

390 млн. лв. осигурява Столична община за двете разширения на метрото чрез кредит

„За строителството на двата нови участъка от Третия лъч на метрото Столична община ще осигури 53% от общия обем на нужните средства. За тази цел тя планира да получи инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка на стойност 195 млн. евро“. Това заяви зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. 

Общата стойност за изграждане на двата участъка е 769 млн. лв., като Столична община ще осигури 53% от нужните средства. Остатъкът от 360 млн. лв. беше заложен за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост на България. При последната редакция на Плана правителството заложи намаляване на финансирането за метро до 217 млн. лева.

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова бяха проведени срещи с министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, на които те поеха ангажимент отрязаните от Плана средства да бъдат осигурени от държавния бюджет. „На срещите ни премиерът Петков и министър Василев заявиха, че подкрепят изграждането в цялост на Третата линия. За да гарантираме строителството и завършването на двата участъка до 2026 г., настояваме Министерски съвет да вземе решение за съфинансирането от националния бюджет“ – заяви зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той обясни, че на свой ред Столична община ще гарантира по-големия процент от средствата с инвестиционния заем.

Строителството на 3-те километра от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски“ започва през март, като осигуряваме първите 12,8 млн. лв. за старта изцяло от бюджета на общината. За участъка от 6 километра през район „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ в момента се избират изпълнители“ – заяви инж. Джоргов. Двата участъка включват 9 метростанции в два лъча и буферни паркинги. Предвижда се и закупуване на нови метровлакове. „Според направените анализи двата нови участъка ще дадат достъп до метрото на още 160 хиляди граждани“ – обясни инж. Джоргов.

Общата дължина на Линия 3 на метрото в София е 21 км с 21 метростанции. През 2020 – 2021 г. завърши строителството на първите два етапа – общо 12 км от ж.к. „Овча купел“, през „Красно село“, централна градска част, Орлов мост, театър „София“ до ж.к. „Хаджи Димитър“. За постигане на предвидения значителен транспортен, екологичен и социален ефект от линията тя трябва да бъде завършена, като се изградят другите ѝ два участъка – до ж.к. „Левски“ и до бул. „Цариградско шосе“ през „Слатина“.

Трите станции през „Подуяне“ са разположени по бул. „Владимир Вазов“ – първата е на кръстовището с ул. „Васил Кънчев“ до стадион „Георги Аспарухов“, втората е на кръстовището с ул. „Витиня“, а третата е при ул. „Станислав Доспевски“ между „Левски В“ и „Левски Г“, поясни зам.-кметът по строителство. 6-те километра от другия участък тръгват от ул. „Шипка“ при Военната академия през кв. „Гео Милев“ и „Слатина“, покрай „София Тех Парк“ и зала „Арена Армеец“ до бул. „Цариградско шосе“. „Със завършването изцяло и на Третата линия метрото в София ще поеме над 50% от всички пътувания с градския транспорт, а това е най-бързият и удобен за гражданите транспорт, с най-голям екологичен ефект за града ни“ – каза инж. Джоргов.

Related Articles

Започва безплатното саниране в Свищов

В Свищов сключиха първите 13 договора за безплатно саниране на частни жилищни сгради. Това е под 2% от одобрените на първия етап 756 блока...

Премахват незаконните каравани по морето

Проверките констатират и заграждане на земя Започват засилени проверки за незаконно разположени кемпери и каравани. Проверките ще са по плажните ивици по Южното Черноморие. На...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ