8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

33 проекта в конкурса за концепция на българския павилион на Венецианското архитектурно биенале 2023

Приключи предаването на проектите в конкурса за кураторски проект за национално участие на България в 18-ото издание на Венецианското биенале за архитектура, обявен от Министерството на културата. Авторите на подадените 33 проекта са както самостоятелни архитекти и архитектурни бюра, така и по-големи обединения, включващи и специалисти от други сфери.

Журито определи победител и ще изпрати документацията до организаторите. Победителят в конкурса ще бъде обявен, след като предложението на журито се разгледа и одобри от Фондация „Биенале“. След това всички проекти ще бъдат качени на сайта на конкурса.

Провеждането на конкурса, както и цялостния процес по организация на българското участие, се осъществява със съдействието на двете професионални организации – Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюз на архитектите в България (САБ).

ЖУРИТО

8-членното жури е под председателството на проф. д-р apx. Тодор Булев – председател на САБ. Членове са: доц. д-р Борис Данаилов, изкуствовед, началник на политическия кабинет на министъра на културата; аpx. Веселин Серкеджиев, член на УC на САБ; аpx. Галина Милкова, носител на голямата награда в конкурса “Български архитектурни награди 2018” (БАА); арх. Тодор Обрешков, носител на две големи награди в конкурса “БАА” за 2019 и 2020 г.; аpx. Георги Кътов, носител на четири специални награди в конкурса „БАА“ за 2018, 2019 и 2021 г.; Нурхан Раджеб, урбанист; аpx. Александър Стайнов, експерт в МК и национален комисар за участието на България във Биеналето.

След 15-годишно отсъствие България се завръща на Венецианското архитектурно биенале. Максималният размер на допустимото финансиране за реализация на проекта е 70 000 лева. Българският павилион ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция.

Снимка: КАБ

Related Articles

Откриха обновения жп участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов

Обновеният железопътен коловоз, свързващ Пристанище Бургас с гара Владимир Павлов, е вече официално открит. Стойността на ремонтните дейности е в размер на близо 5...

София: Завърши етап от реконструкцията на Централни хали

Емблематичните за София Централни хали ще отворят врати през пролетта на 2024 г., информират от чуждестранната верига, която придоби сградата и започна нейната реконструкция...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ