15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

29 сгради ще бъдат санирани през 2022 г. със средства от бюджета

19 жилищни сгради, по които вече са стартирали строително-монтажни работи, трябва да бъдат завършени през тази година по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Още 10 сгради имат сключени договори за инженеринг, строителен надзор и инвеститорски контрол, но без открита строителна площадка. Финансирането за изпълнение на строително-монтажни работи за 29-те сгради е близо 25 млн. лв.

Общо 2022 сгради са одобрени за финансиране по програмата и имат сключени договори с Българската банка за развитие. Към края на 2021 г. в над 99 на сто от тях – 2010 сгради – се реализират или вече са изпълнени дейностите по енергийно обновяване.

Това показват данните от годишния доклад за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност през 2021 година.

От старта на програмата до 31 декември 2021 г. са въведени в експлоатация 1939 сгради със 129 882 жилища. Така близо 290 хил. души вече живеят в по-енергийно ефективни домове.

Само за миналата година са подобрени енергийните характеристики на 17 сгради с 1414 жилища, в които живеят над 3000 души. В област Добрич са въведени в експлоатация 4 сгради, което я поставя на първо място по този показател за 2021 г. След нея са областите Плевен, Сливен и Варна с по три сгради, а във Видин е завършена една. Прогнозно очакваната икономия на енергия от обновените жилищни сгради през 2021 г. е 8400 М Wh/годишно.

В 20 области – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол и Софийска област, са приключили обновителните дейности по всички сгради.

Към програмата продължава да има засилен интерес. Тя създава заетост и увеличава финансовите постъпления както в строителния сектор, така и в транспортния бранш, логистичните центрове и други. Над 300 фирми имат договори за технически обследвания и за обследвания за енергийна ефективност. Над 1400 са фирмите, които имат договори за строително-монтажни работи от началото на програмата.

Като резултат от реализирането на мерките е и подобряването на качеството на околната среда, вследствие на спестени емисии на парникови газове.

Related Articles

Министър Коритарова: Хаосът в пътното поддържане трябва да бъде спрян!

Строителството на АМ „Хемус“ продължава по инхаус договорите, но значително индексирани„Хаосът трябва да бъде спрян, ремонтите трябва да бъдат планирани. Лошото състояние на пътищата...

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ