29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това решение, за да избегнем загуба на средства по програмата, която приключва в края на годината. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец. Той допълни, че заради административни и законови пречки големите жп проекти в страната са сериозно забавени, което е причина правителството да насочи средствата към заместващи проекти.

„Вече съм предприел мерки за осъвременяване на законодателството, за да избегнем същите проблеми и в новия програмен период“, подчерта Гвоздейков. Той обясни, че до момента са усвоени 700 млн. лева от ОПТТИ 2014-2020 за жп проекти, а в новата оперативна програма средствата за железопътна инфраструктура са 1,42 млрд. лева. „Резултатите към момента показват недобро управление на тези мащабни инвестиции от страна на държавата и е много важно ние да променим това“, каза още министър Гвоздейков.

„Железницата е един от най-екологичните видове транспорт, които търпят сериозно развитие, включително и иновативно. Работим, за да наваксаме изоставането в сравнение с държавите в Европа“, посочи министър Гвоздейков. По думите на транспортния министър до 2027 г. трябва разстоянието от София до Пловдив да бъде изминавано с влак за под 1 час.

Железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Стойността на целия проект е 1,3 млрд. лв., а средствата са осигурени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Днес бе инспектиран лот 3 между Ихтиман и Костенец, където е приключила работата по прокопаването на един от тунелите с дължина 579 м. Общо по линията Елин Пелин – Костенец ще бъдат изградени 13 тунела, като в момента активно се работи по 8 от тях.

Related Articles

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ