7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

2,4 милиона работници в Европа трябва да се преквалифицират до 2030 година

Без план за повишаване на уменията зеленият и цифровият преходи в ЕС могат да бъдат провалени

2023 г. e Европейска година на уменията и в тази връзка в Европейския комитет на регионите се състоя дебат по въпросите на заетостта и реализацията. Пред комисаря по заетостта и социалните права Никола Шмит представителите на европейските региони и градове споделиха тревогата си, че без мащабни планове за повишаване на уменията и социално сближаване, зеленият и цифровият преход могат да се провалят.

Двете важни трансформации поставят нови изисквания към уменията на служителите и цялостно променят пазара на труда и цели сектори на икономиката. Например, декарбонизацията в автомобилния транспорт ще окаже значителен ефект върху изискванията за качеството на специалистите в автомобилната промишленост и индустрията. За да се гарантират доставките се изискват спешни мерки за повишаване на квалификацията и преквалификация на 2,4 милиона работници в Европа до 2030 г. Различията в степента на преквалификация и темповете, с които тя се извършва, могат да доведат до задълбочаване на териториалните различия.

Комитетът на регионите напълно подкрепя усилията на ЕК за справяне с тези предизвикателства, включително механизма за насърчаване на таланти, който беше представен през януари. Комитетът призовава да се обърне специално внимание на ролята, която местните и регионалните власти играят в развитието на уменията и необходимостта от финансовата им подкрепа за постигане на целите на ЕС.

Нужна е нова ориентация на Европа към образованието. Програмите за умения не са разход, те са инвестиция, категорични са участниците във форума. Съгласно Пакта за умения компаниите трябва се ангажират да обучават голям брой хора и в дълъг период от време да провеждат нови курсове.

Related Articles

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....

Премиера на книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“

Историята на най-старият, най-високият и най-колоритен български фар Шабла е събрана в книга. Неин автор е Наньо Нанев, който повече от четвърт век се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ