21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

2,4 милиона работници в Европа трябва да се преквалифицират до 2030 година

Без план за повишаване на уменията зеленият и цифровият преходи в ЕС могат да бъдат провалени

2023 г. e Европейска година на уменията и в тази връзка в Европейския комитет на регионите се състоя дебат по въпросите на заетостта и реализацията. Пред комисаря по заетостта и социалните права Никола Шмит представителите на европейските региони и градове споделиха тревогата си, че без мащабни планове за повишаване на уменията и социално сближаване, зеленият и цифровият преход могат да се провалят.

Двете важни трансформации поставят нови изисквания към уменията на служителите и цялостно променят пазара на труда и цели сектори на икономиката. Например, декарбонизацията в автомобилния транспорт ще окаже значителен ефект върху изискванията за качеството на специалистите в автомобилната промишленост и индустрията. За да се гарантират доставките се изискват спешни мерки за повишаване на квалификацията и преквалификация на 2,4 милиона работници в Европа до 2030 г. Различията в степента на преквалификация и темповете, с които тя се извършва, могат да доведат до задълбочаване на териториалните различия.

Комитетът на регионите напълно подкрепя усилията на ЕК за справяне с тези предизвикателства, включително механизма за насърчаване на таланти, който беше представен през януари. Комитетът призовава да се обърне специално внимание на ролята, която местните и регионалните власти играят в развитието на уменията и необходимостта от финансовата им подкрепа за постигане на целите на ЕС.

Нужна е нова ориентация на Европа към образованието. Програмите за умения не са разход, те са инвестиция, категорични са участниците във форума. Съгласно Пакта за умения компаниите трябва се ангажират да обучават голям брой хора и в дълъг период от време да провеждат нови курсове.

Related Articles

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ