220 млн. евро преки инвестиции са влезли в София само за 7 месеца

0
Пускането на третия метродиаметър ще спести на София още 90 хил. т вредни емисии

До края на 2019 г. пускат 8 км от третия метродиаметър

Катя ТОДОРОВА

Само за периода януари-юли тази година 220 млн. евро са влезли в София под формата на преки инвестиции. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на форум за бъдещето на икономическия и паричен съюз.

По думите й, публичните инвестиции са един от най-важните фактори за привличане на инвеститори. „За първия програмен период от членството ни в ЕС – 2007-2013 г., Столична община само чрез европейската солидарност инвестира около 1,5 млрд. евро публични средства в ключови транспортни, инфраструктурни и екологични проекти, а след 2014 г. вече сме осигурили финансиране за проекти на обща стойност 744 млн. евро, обобщи Фандъкова. По думите й, това са средства, които реално променят града и данните от всички международни доклади го доказват.

Кметът отбеляза, че София и регионът са привлекателна дестинация за много компании благодарение на високоскоростния интернет, добре подготвените млади хора и конкурентното заплащане.

Дни преди това станаха ясни основните зони, където догодина ще се правят големите ремонти в София, с които ще се подобрява градската среда и градът ще става по-привлекателен за живеене и за бизнес.

В списъка с обекти са булевардите „Шипченски проход”, „Асен Йорданов”, „Първа Българска армия”, неремонтираните отсечки от „България” по цялото му протежение – от бул. „Фритьоф Нансен“ до Околовръстния път на столицата, ще се работи и по проектите за обновяване на центъра на столицата.

„През 2019 г. ни очаква много работа. Продължаваме изпълнението на важни стратегически обекти, финансирани с европейски средства”, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че до началото на ноември трябва да бъде пуснато трамвайното движение по ул. „Граф Игнатиев”, което закъснява спрямо предварителните разчети. „Спазването на сроковете е изключително важно, но за мен най-важно е качеството”, коментира кметът. Тя посъветва строителните фирми да не поемат повече обекти, отколкото могат да изпълнят, и да полагат усилия за квалификация на своите работници, както и „за задържането им с адекватно възнаграждение”. Фандъкова добави, че Столична община има сериозен механизъм за контрол, заложен още в договорите със строителните фирми. Заплаща само за добре изпълнени строителни дейности.

През следващата година се очаква пускането в експлоатация на първите 8 км от третата Зелена линия на метрото, а през 2020 г. – на останалите 4 км. С реализацията на проекта София ще спести още 90 хил. тона вредни емисии.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си