27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

22 области в страната ще имат дигитализирани данни за ВиК системите

22 административни области на страната ще имат дигитализирани данни за наличните ВиК системи. Това стана ясно по време на информационно събитие на тема: „Представяне на използвани софтуери при изготвяне на регионалните прединвестиционни проучвания“, в което участваха експерти от министерството, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, ВиК оператори, областни администрации, общини и др. На форума бяха демонстрирани софтуерните технологии, които се ползват за изготвянето на финансираните от програмата регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София, Търговище и Хасково. В предишни години подобни проучвания са изготвени за още 16 административни области.

С използваните съвременни технологии има възможност да бъдат идентифицирани бързо и лесно проблемите във ВиК инфраструктурата. Това е важно, защото в страната има над 90 000 километра водопроводи и канали. Немислимо е всички тези тръби в един и същ период на времето да бъдат подменени, затова е нужно да се възползваме от всички инвестиции за повишаване на ефективността и удължаване живота на активите. Дигитализацията на ВиК системите ще позволи да бъдат приоритизирани по важност, за да може да се изготвят проекти, с които да се кандидатстват за ремонт, споделиха експертите. На срещата стана ясно, че работата е била огромна по обем, тъй като различните екипи, разработвали проучванията, първо са проверили наличните архиви, които основно са на хартия и се намират във ВиК дружествата и общинските администрации. При изготвянето на РПИП на ВиК архивната документация е била оцифрена и в момента е налична в дигитален вид. След края на проекта тези файлове ще бъдат предадени на ВиК дружествата, за да могат да ги ползват при изграждането на техните географски информационни системи. Достъп до тези цифрови данни ще имат областните и общинските администрации в дадената административна област, в която са ситуирани асоциациите по ВиК. Специалистите са използвали различни софтуерни продукти, които имат важна роля при разработването на качествени и пълни разработки, проектни решения и изчисления, не само при прединвестиционните проучвания, а и при всякакви инженерни и технически проекти. С тях е обследвана съществуващата ВиК инфраструктура и е извършено хидравлично моделиране и проектиране при реконструкция или изграждане на нови мрежи и съоръжения. Изработени са хидравлични модели, които симулират различни ситуации по отношение на водоснабдителните и канализационни системи.

При изготвянето на РПИП-вете са ползвани моделите и методите, прилагани и в останалите страни на ЕС при подобни проекти.

Related Articles

Букурещ обяви международeн конкурс за дизайн на крайбрежна зона

Орденът на архитектите в Румъния (OAR) и Община Букурещ, обявиха Международен конкурс за дизайн на крайбрежна зона - „Colentina Lakes, 2nd District, Bucharest“. Конкурсът...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ