20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

21 общини се обединяват с искане за законови промени за енергийните общности

21 български общини са подписали отворено писмо до институциите в страната с искане за законодателни промени за създаването на енергийни общности в България. Това е заложено в Директива 2019/944, която страната имаше задължение да транспонира в законодателството до 31 декември 2020 година.

Целта на Директивата е да осигури благоприятстваща рамка, справедливо отношение, равни условия и ясно определен набор от права и задължения на гражданиските енергийни общности.

Искането за законодателни промени у нас е инициирано от „Грийнпийс – България“. От организацията посочват, че до 5 март още участници могат да се включат в подписката. До този момент инициативата са подкрепили общините Бургас, Варна, район „Младост“ в София, както и Дупница, Девня, Троян.

В Западна Европа подобни инициативи вече се превръщат в нормална практика, посочват от организацията. В съседни държави като Сърбия, Гърция и Румъния също стартират развитието на този енергиен модел. Това е един от начините за справяне с енергийната бедност – електричеството, произведено от панели, разположени върху обществени сгради, може да бъде отдавано на уязвими домакинства.

С писмото се настоява за административни улеснения за инвестиции в малки инсталации за производство на електроенергия от възобновяеми източници за собствено ползване.

В откритото си писмо от „Грийнпийс – България“ посочват още, че е необходима и система за информиране и подкрепя на местните власти за възможностите за финансиране на нисковъглеродни проекти и обмен на информация за нови технологии.

Related Articles

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...

Бургас: Започна укрепване на свлачището под Летния театър

Под Летния театър в Бургас „работи“ свлачище, което застрашава крайморската алея и ежедневно ползващите я пешеходци. За това алармира преди повече от година администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ