5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди

До края на октомври 2023 г. е крайният срок за 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух да подадат проектните си предложения, за да се възползват от възможността хората да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди. Това ще стане по процедурата “За по-чист въздух” на програма „Околна среда” (ПОС), като реалното изпълнение на дейностите ще е през 2024 г.

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат новите уреди.

Процедурата е финансирана с 610 млн. лв. за периода 2021-2027 г. и е насочена към общините Асеновград, Благоевград, Перник, Столична, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.

За да получат безвъзмездно ново отоплително устройство, гражданите, живеещи в някоя от тези 21 общини, ще трябва да се съгласят да предоставят за рециклиране старите устройства на твърдо гориво.

Related Articles

До края на 2023: Приключва ремонтът на сградата на младежкия дом в Ямбол

Предстои подписване на Акт 15 и на следващ етап въвеждане в експлоатация на сградата на младежкия дом в Ямбол, информират от общината. Сградата е построена...

САБ организира конференция „Образованието – придвижване от мрак към светлина”

Съюзът на архитектите в България организира конференция на тема „Образованието – придвижване от мрак към светлина. Училището – пространство за знания“. Събитието ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ