21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

200 млн. лв. е офертата на „ЗГОП България“ за модернизация на жп възел София

Комисията за разглеждане, оценка и класиране към НКЖИ оповести ценовата оферта на допуснатия участник в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и строителство за модернизация на коловозно развитие на Централна гара София и жп участък Централна гара София- Волуяк за проект „2014-BG-TMC-0133-W – Развитие на железопътен възел София: железопътен участък София- Волуяк“. Допуснатият до този етап в процедурата участник е „ЗГОП България“ ДЗЗД. Участници в обединението са „Тодини България“ ООД и Стопанско дружество ЗГОП АД. Предложена цената цена е 199 850 060, 60 лева без ДДС.

Предвидените дейности по време на строителството на отсечката са изграждане на нов трети коловоз между жп гара Волуяк и Централна жп гара София, както и модернизация на съществуващото коловозно развитие на двете гари. Предстои още изграждане на нова жп гара Обеля, която ще осъществява още една интермодална връзка със софийското метро.

Основни цели при реализирането на проекта са повишаване на оперативната скорост до 160 км/ч за пътнически влакове и до 120 км/ч за товарен жп транспорт, подобряване на безопасността по железопътната линия, чрез премахване на железопътни прелези и кръстовища, намаляване на газовите емисии, както и повишаване на удобството и комфорта за пътниците, ползващи железопътния транспорт при крайградски и междуградски пътувания.

Проектът ще допринесе още за увеличаване на обема на превозените товари, подобряване качеството на обслужване по отношение на времето за пътуване, осигуряване на мобилност и достъпност до железопътната инфраструктура за всички потребители, в това число и за хората с намалена подвижност.

Проект „Проектиране и строителство за модернизация на коловозно развитие на Централна гара София и жп участък Централна гара София-Волуяк за проект „2014-BG-TMC-0133-W – Развитие на железопътен възел София: железопътен участък София-Волуяк“ се съфинансира от Механизма за свързване на Европа и ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

 

Related Articles

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ