13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

2.5 млрд. лв. от Фонда за справедлив преход очакват трите въглищни региона

Предстои да заработят програмите за засегнатите въглищни региони по Фонда за справедлив преход, след като в края на 2023 г. бяха одобрени Териториалните планове на страната. Парите в него надхвърлят 2.5 млрд. лв. Само тази година от Фонда към трите въглищни региона ще бъдат насочени над 850 млн. лв. европейски средства. Възможностите по него бяха представени от зам.-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева по време на събитието “Преход на възможностите”, организирано от “Бранд Медия България” и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора.

“Европейската комисия подкрепя усилията на България да формира всички свои стратегически документи в сферата на енергетика и климата”, каза Бонева, допълвайки, че всички процедури и програми дават възможност на регионите да усетят позитивите от европейските политики чрез финансирането им.

По Фонда са трите въглищни региона Перник, Кюстендил и Стара Загора и прилежащите към тях общини и са предвидени общо над 2.5 млрд. лв. Българските планове имат стълбове, насочени към устойчиви енергийни решения, социална защита, подкрепа и заетост, алтернативни дейности и силна местна икономика.

Related Articles

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ