20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

17 годишен е създателят на най-мощната интернет платформа с информация за коронавируса

nCoV2019.live се превърна в една от най-важните интернет платформи за хората, които търсят актуализирана статистика за коронавируса. Създателят натози сайт е 17-годишният Ави Шифман, ученик от гимназията от Мърсър Айлънд, край Сиатъл.

Той стартирал сайта в края на декември 2019-а, когато коронавирусът все още не е бил познат извън Китай. Сега сайтът се посещава от десетки милиони от целия свят.

Платформата проследява броя на заболелите, на смъртните случаи, броя на заразените на местно и глобално ниво и предоставя интерактивна карта, информация за болестта, както и редовни емисии в Twitter. Данните се актуализира всяка минута, а информацията е от Световната здравна организация, Центровете за контрол на заболяванията и различни други източници от много държави. Ето какво разказва самия Ави пред democracynow.org:

„Стартирах този уебсайт около Коледа. Първоначалната ми идея беше просто да предоставя на хората лесен начин да достигнат до повече информация. Място, което не е пълно с политика и реклами, а предлага само сухи факти. Исках да остане просто. Не да се минава през правителствени сайтове, да се изтеглят всеки ден бюлетини и справки в PDF. Влизаш веднага и виждаш числата.

Занимавам се с програмиране вече десетилетие. С уеб разработки – едва от няколко месеца. Самоук съм. Интересувах се, каквото не ми беше ясно – търсех в Google. В крайна сметка го накарах да заработи.

В процеса на работа се натъкнах на много интересни факти. В Корея например, имат уебсайт на местното самоуправление, който непрекъснато актуализира числата, свързани с коронавируса. Аз мога да получа данни и числа много преди официалните власти на една страна да ги обявят. В Китай, в сайта на здравния отдел на всяка провинция, също има непрекъснато обновяваща се информация. Моят сайт тегли непрекъснато данни от адски много надеждни източници.

Много потребители се оплакваха, че давам само негативни данни – заразени и починали. Тогава въведох и графи за възстановяващи се и възстановени. Това дава на хората надежда.

После въведох и инфо за всички държави и локации, в които се експериментира за ваксини против коронавируса.

Потребителите на сайта ми се движат от 12 милиона до 35 милиона. Около 60% от трафика ми е от САЩ. Напоследък се увеличиха ползвателите от Тайван, Великобритания и Франция, други европейски и азиатски държави. Затова наблегнах и на преводите.

Вгледайте се в данните за смъртността от коронавирус. Ще видите разликата в смъртността и съотношението заразени-излекувани в зависимост от здравната система на дадена държавата и как се справя тя с пандемията.

Мисля, че с моя сайт мога реално да помогна в борбата с дезинформацията и просто да давам реалните факти в реално време“, обобщава Ави Шифман.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

В Браниполе се радват на своя Японска градина

Нов парк с японска градина откриха в с. Браниполе край Пловдив. Визията на зоната е тотално променена, като неизползваемото и пустеещо някога място е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ