5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

12 обекта в „Маршрут на мозайките в София“ разкриват детайли от античността до съвремието

„С изложба на открито, интернет страница и маршрут през 12 обекта разкриваме на столичани и гостите на града мозайки в София от различни периоди, обхващайки примери от Античността до съвремието. Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“ и е още една възможност малки и големи да научим повече за своя град, да се вгледаме в детайли от историята му, за които не сме предполагали или пропускаме в ежедневието си“ – разказа заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Подробна информация за маршрутите, мозайките и техните автори е достъпна на сайта www.mosaictoursofia.info, който е основна част от проекта. Сред включените обекти са: храм „Свети Александър Невски“, Археологическото ниво на базиликата „Света София“, Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Съдебната палата, Синодалната палата, Националният дворец на културата, Централната железопътна гара, Националният исторически музей, Регионалният исторически музей – София и др.

По-голямата част от античните мозайки в Древна Сердика, украсявали частни и обществени сгради през 3 – 6 век, са разкрити по време строителни дейности през 20 и 21 век и днес са съхранени и експонирани на оригиналното си място на намиране или в музейна среда. Мозайките, създадени в София през 20 век, отразяват тенденциите в модерното българско изкуство при декорацията на религиозни и обществени сгради преди 1944 г., както и на тези, моделирали облика на обществените пространства у нас през 70-те и 80-те години на 20 век.

Проект „Маршрут на мозайките в София“ се реализира от Фондация „Балканско наследство“ с финансиране от Столична община по Програма „Култура“ в направление „Културно наследство и социализация“.

До 1 ноември в Галерия на открито в Градската градина може да бъде разгледана фотографска изложба, представяща мозайките от маршрута.

Related Articles

По-ниски данъчни оценки на имоти в 170 населени места

Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои населени места у нас от догодина. По предварителни разчети след извършването на новото категоризиране...

Започва „Форум за културно наследство: управление и интерпретация“

„Форум за културно наследство: управление и интерпретация” се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала „Славейков” на Френския институт в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ