14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

НТСС с конференция за проектиране и строителството на сгради

Започва 12-та Международна конференция на Научно-техническия съюз по строителство в България „Проектиране и строителството на сгради и съоръжения“ във Варненския свободен университет Форумът е от 8 до 10 септември 2022 г. Ще бъдат разгледани теми в областта на новите материали и технологии в строителството за устойчиво бъдеще, енергийна ефективност на сгради и съоръжения, постижения в конструктивното проектиране и строителството, теоретични и експериментални изследвания в областта на конструкциите, сеизмична механика и сеизмично инженерство, софтуер за проектиране в строителството и др.

В рамките на конференцията, на 8 септември от 13,30 ч., ще се проведе кръгла маса „Археологическите резервати: актуално състояние и модели на управление. Управлението на старините – един нерешен национален проблем“, с модератор Яни Янев председател на СНЦ „Варненски некропол I“. Събитието се провежда под знака на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол и 40 години от откриването на Тракийската гробница в Свещари. Специални гости ще са Мариела Модева – зам.-министър на туризма, арх. Петър Петров, директор на Национални институт за недвижимо културно наследство, проф. Диана Гергова – български траколог и специалист по тракийска археология, проф. Ячко Иванов – директор на Академичното издателство „Марин Дринов“ на БАН, и проф. Иван Кабаков – водещ преподавател по политики за култура, културно наследство и многообразие, доц. д-р инж. Лъчезар Хрисчев, председател на УС на НТССБ и ръководител на катедра „Технология и механизация на строителството” в УАСГ и Мартин Заимов – национален координатор на движение „100 национални туристически обекта“.

Ще присъстват студенти, докторанти, преподаватели и експерти от страната. Специална покана е изпратена и до изтъкнатия специалист по опазване на културното наследство проф. Нора Ломбардини от POLIMI – Политехника ди Милано.

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ