1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

10 български града се обединиха в борбата за по-чист въздух

Представители на граждански сдружения от различни части на страната с опит в борбата за по-добро качество на въздуха учредиха националното обединение за чист въздух “Дишай, България”.

Според данни на Световната здравна организация над 97% от българите са изложени на ефектите на замърсения въздух, било то от индустрия, транспорт, битово отопление или друг тип изгаряне. “Дишай, България” ще помогне да се координират усилията на неправителствения сектор в областта и да се повишат експертизата и ефективността на действията и подкрепата на местните общности в усилията им за постигане на по-чиста и здравословна среда на живот по места и в страната като цяло.

Учредяващите организации са от 10 ключови града, имащи проблем със замърсяването на въздуха – София, Пловдив, Русе, Девня, Благоевград, Велико Търново, Димитровград, Перник, Павликени, Сухиндол, като вече има изявен интерес и за присъединяването на още членове.

ЦЕЛИТЕ

Освен за изготвяне на програми за качество на въздуха, сред целите, които си поставя обединението са:

  • – Подобряване на системата за мониторинг на качество на въздуха, Ускоряването на програмите за подмяна на отоплението на дърва и въглища в бита с екологични алтернативи и декарбонизация на отоплението,
  • – Ускоряването на процесите за насърчаване на алтернативна и устойчива градска мобилност и декарбонизация на транспорта.
  • – Ефективен контрол върху работата на замърсяващите въздуха индустриалните инсталации, както и не на последно място – Прекратяването на изгарянето на отпадъци в индустрията и бита и изгарянето на биомаса в ТЕЦ.

“Дишай, България” ще работи и за реален контрол върху емисиите и миризмите, отделяни от животновъдните и преработващите животински и растителни продукти индустрии и ще търси адекватни санкции за нарушителите на всички разпоредби, свързани с осигуряването на чистотата на въздуха в България.

Related Articles

Обнародвано: Нови цени на часовата ставка за проектантски услуги

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2024 г. В новия брой 100 на Държавен вестник са обнародвани промените в Методиката за определяне на размера...

Спасяват 100-годишна сграда в Пловдив с благотворителен концерт в неделя

Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и приятели организират на 10 декември (неделя) „Благотворителен концерт – матине“ с кауза за набиране на средства за реставрация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ