15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

10 български града се обединиха в борбата за по-чист въздух

Представители на граждански сдружения от различни части на страната с опит в борбата за по-добро качество на въздуха учредиха националното обединение за чист въздух “Дишай, България”.

Според данни на Световната здравна организация над 97% от българите са изложени на ефектите на замърсения въздух, било то от индустрия, транспорт, битово отопление или друг тип изгаряне. “Дишай, България” ще помогне да се координират усилията на неправителствения сектор в областта и да се повишат експертизата и ефективността на действията и подкрепата на местните общности в усилията им за постигане на по-чиста и здравословна среда на живот по места и в страната като цяло.

Учредяващите организации са от 10 ключови града, имащи проблем със замърсяването на въздуха – София, Пловдив, Русе, Девня, Благоевград, Велико Търново, Димитровград, Перник, Павликени, Сухиндол, като вече има изявен интерес и за присъединяването на още членове.

ЦЕЛИТЕ

Освен за изготвяне на програми за качество на въздуха, сред целите, които си поставя обединението са:

  • – Подобряване на системата за мониторинг на качество на въздуха, Ускоряването на програмите за подмяна на отоплението на дърва и въглища в бита с екологични алтернативи и декарбонизация на отоплението,
  • – Ускоряването на процесите за насърчаване на алтернативна и устойчива градска мобилност и декарбонизация на транспорта.
  • – Ефективен контрол върху работата на замърсяващите въздуха индустриалните инсталации, както и не на последно място – Прекратяването на изгарянето на отпадъци в индустрията и бита и изгарянето на биомаса в ТЕЦ.

“Дишай, България” ще работи и за реален контрол върху емисиите и миризмите, отделяни от животновъдните и преработващите животински и растителни продукти индустрии и ще търси адекватни санкции за нарушителите на всички разпоредби, свързани с осигуряването на чистотата на въздуха в България.

Related Articles

Черноморието в готовност за летния сезон. Летище Бургас с нови линии и чартъри

На работна среща в Бургас институции, кметове и екип от министерството обсъдиха готовността за успешното и спокойно протичане на туристическия сезон по Южното Черноморие....

Пловдив: Обявиха обществената поръчка за изпълнител на реконструкцията на кино „Космос“ Пловдив

Зелена светлина за реконструкцията на знаковото за Пловдив кино "Космос", обявиха от общината в града. Техническият проект, изготвен от проектантско студио „Тектоника-Б“ ООД, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ