15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Шофьорска книжка вече се издава и за 3 дни

Въвеждат ускорено издаване на шофьорски книжки. Заявления за спешното издание се приемат само в ОДМВР и СДВР, изпълнението е 3 работни дни, съобщиха от МВР. Издават се преди изтичането на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат, може да бъде заявена ускорена услуга за издаване – до три работни дни от приемането на заявлението, което се подава само в звена „Пътна полиция“ при Столичната дирекция на вътрешните работи или областна дирекция на Министерството на вътрешните работи.

Чуждестранните шофьорски книжки се подменят с български при обикновена услуга в срок до 30 дни от приемането на заявлението, което се подава само в звена „Пътна полиция“ при СДВР или областна дирекция на Министерството на вътрешните работи.

В същото време срокът на валидност на свидетелствата за управление на МПС, който е изтекъл между 01.09.2020 г. и 30.06.2021 г. се удължава с 10 месеца, считано от датата на изтичане на срока на валидност. Така, ако даден документ е със срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата давност се удължава автоматично до 30.04.2022 г.

Ако шофьорска книжка, която е изтекла в периода 01.09.2020 г. до 30.06.2021 г. е била вече веднъж удължена, то нейният срок на валидност може да се удължи с нови 6 месеца или до 01.07.2021 г.

Важно е да се знае, че удължаването на срока не важи за личните карти. Те трябва да се подновят в едномесечен срок.

Related Articles

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ