11 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Фирми от екзотични острови – крупни инвеститори в България

Фирми от различни екзотични острови са инвестирали в България близо 5 млрд. евро за периода от началото на демократичните промени в страната до края на първото тримесечие на 2021 г., сочат данни на БНБ. Това са 10,3% от общия обем на чуждите инвестиции в страната, цитира „Труд“.

Причината огромна част от капиталите да преминават през тези острови е, че те са със статут на офшорни зони и имат ниски данъци. Също така в повечето от тях трудно може да бъдат проследени реалните собственици на фирмите и движението на пари по банковите им сметки.

Друга част от влизащите в страната инвестиции са от други офшорни зони или държави, които официално нямат такъв статут, но са с твърде либерален данъчен режим или имат строги правила за банковата тайна.

48,216 млрд. евро е общата сума на чуждите инвестиции в страната откакто БНБ поддържа тази статистика. От тях 4,989 млрд. евро идват от острови, като в данните не влизат страни със строги данъчни правила като Великобритания. Сред привлечените от острови инвестиции най-много пари са дошли от Кипър – 2,457 млрд. евро, или 5% от всички задгранични вложения в страната.

На следващите места се нареждат британските Вирджински острови, откъдето са привлечени 691 млн. евро, а след това са Сейшелски острови (357 млн. евро), Бахамски острови (349 млн. евро), Маршалови острови (101 млн. евро), Сейнт Винсент и Гренадини (45,7 млн. евро), Остров Ман (31,4 млн. евро), американските Вирджински острови (25,1 млн. евро), Барбадос (21,3 млн. евро) и Острови Търкс и Кайкос (16,4 млн. евро).

По-малки инвестиции в България са направени и от редица други екзотични дестинации като Джърси (13,5 млн. евро), Сейнт Китс и Невис (5,1 млн. евро) и Кайманови острови (0,9 млн. евро).

 

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ