18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Финансират допълнително държавни музеи и галерии с близо 12 милиона лева

Кабинетът отпусна допълнителни 11,9 милиона лева за финансиране на държавните музеи и галерии. С тези средства ще се осигурят необходимите гаранции за стабилност на държавните културни институти, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Допълнителният трансфер е одобрен с постановление на правителството и е предназначен за държавните музеи и художествени галерии, както и за музеите и художествените галерии с регионален характер. Целта е да се обезпечат разходите на институциите в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали, енергия и горива.

От общата сума 9,3 млн. лв. се отпускат по бюджетите на общини за финансиране на музеите и художествените галерии с регионален характер. Останалите 2,6 млн. лв. ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на културата за финансиране на държавните музеи и художествени галерии.

Средствата се предоставят във връзка с приетите в чл. 1, ал. 5, т. 10.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. разходи за финансова подкрепа на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер чрез увеличаване с до 50 на сто на стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране. Включително за възнагражденията на персонала.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ