9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Пограничните общини на България и Гърция получават 29 млн. лв. за съвместни проекти 

Близо 29 млн. лв. за съвместни мерки и дейности, целящи индиректна подкрепа на бизнеса в трансграничния регион, ще получат 96 институции и организации в пограничните общини на България и Гърция по съуправляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройство Програма за трансгранично сътрудничество между двете страни. От тях близо 12 млн. лв. са средствата за проекти на 45 български организации, сред които професионални и работодателски организации. Те ще провеждат подкрепяща роля за малките и средни предприятия в региона под формата на насърчаване на предприемачеството, обучения, обмяна на практики, въвеждане на иновативни подходи в полза на бизнеса и др.

Това стана ясно в рамките на 7-ото заседание на Комитета за наблюдение на програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020, което се проведе онлайн. На него бяха одобрени резултатите от оценката на проектните предложения, получени в рамките на шестата покана по Приоритетна ос „Конкурентен и иновативен трансграничен регион“.

Одобрен бе и трансфер на свободен ресурс от 9,4 млн. лева към Приоритетна ос „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион“, което след одобрение от Европейската комисия ще даде възможност за финансиране на допълнителни дейности по стратегическите проекти по програмата за превенция на риска от наводнения.

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ