16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Учени от 5 държави обсъждат новостите в архитектурата и строителството

X Международна научна конференция по архитектура и строителство ArCivE’2021 стартира на 29 май 2021 г. от 10.00 ч. Събитието ще е on-line в платформата на Варненския свободен университет. Форумът се провежда под знака на 30-годишнината на ВСУ „Черноризец Храбър“ и 25 години Катедра „Строителство на сгради и съоръжения“.

Конференцията е традиционна за Архитектурен факултет и събира, както утвърдени така и млади учени от областта на архитектурата, строителното инженерство и пожарната безопасност. Тази година участие ще вземат лектори от България, Италия, Русия, Сърбия и Украйна. Ще бъдат представени над 70 доклада на актуални теми в пет тематични секции. Това са „Съвременни тенденции в развитието на архитектурните типологии“, „Устойчиво развитие на средата и обществото“, „Опазване на културно-историческото наследство. Дигитални технологии в архитектурата и дизайна“, „Строителни конструкции и строителни технологии“ и „Строителни материали и технологии. Техника на безопасността“.

Пленарните доклади ще открие доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец – декан на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет. Тя ще представи „25 години инженерно и архитектурно образование във ВСУ „Черноризец Храбър“. Акад. Ячко Иванов ще направи преглед на Зелената сделка на Европейския съюз и мястото на строителния бранш при нейното реализиране. Чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев и проф. д-р Константин Калинков ще представят доклад на тема „Функционалният подход – основа за устойчивото развитие а урбанизираните територии“.

В конференцията ще участва и световноизвестният специалист проф. Нора Ломбардини – преподавател в POLIMI – Политехническия университет в Милано, която подкрепя студентите от магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Проф. Ломбардини напътства и оценява студентските отбори, които създадоха първите проекти за социализация на Варненския халколитен некропол.

Проф. д-р Константин Мамонов – декан на Строителния факултет на Харковкия национален университет за градско стопанство „А.Н. Бекетов”, ще представи доклад на тема „Математично моделиране на влиянието на пандемията от COVID-19 върху териториалното развитие на регионалното земеползване“. Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ си партнира успешно с университета в Украйна по програмата „Еразъм+“. В процес е подготовката и на съвместно обучение на строителни инженери с издаването на две дипломи – от ВСУ „Черноризец Храбър“ и ХНУГС „А. Н. Бекетов“.

Related Articles

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г. Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ