15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ в Суворово изобретиха фотоволтаична пейка с биофилтър за почистване на въздуха от специално селектирани растения. С нея спечелиха призовото първо място в националния конкурс „Енергетиката и ние“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Благодарение на слънчевата енергия, пейката предоставя безплатен интернет и възможност за зареждане на мобилен телефон. Оборудвана е с табло, което предоставя информация за времето и качеството на въздуха.

Лампа осветява пейката през тъмната част от деня, а диодна лента свети в различни цветове. Устройството светва в червен цвят, когато засече високи стойности на замърсяване и наличие на твърди чaстици във въздуха.

Съоръжението е снабдено с капково напояване и сензори за влажност. Има и соларен панел, който събира и конвертира слънчевата светлина в енергия, която се съхранява в акумулатори.

Конструкцията позволява автоматични управления. Тя е подходяща за паркове и градини, спирки на градския транспорт, пешеходни зони и други.

Интерактивното изобретение беше представено от дванадесетокласниците Калин Великов, Акиф Ахмед, Георги Георгиев и Кристиян Иванов. Те ще продължат образованието си в Техническия университет във Варна.

Състезанието беше организирано от ТУ-Варна под мотото „Приносът на България за Европейския зелен пакт“.

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ