27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Уеб-карта на чешмите у нас помага да пестим пластмаси

Интерактивна онлайн карта на чешмите в България показва къде у нас има обществено достъпни кранчета, от които могат да си налеят питейна вода.

Картата е част от по-мащабна инициатива за намаляване на пластмасовите отпадъци чрез рециклиране, повторна употреба или просто избягване на използването на пластмаси. Идеята е, че хората, които си носят вода в шише за многократна употреба, биха потърсили място, където да си налеят студена вода. Така няма да им се налага да си купуват вода в еднократна пластмасова бутилка.

Общо 1107 чешми са регистрирани до момента в картата. Включени са както градските „шадраванчета“ за пиене, така и крайпътни и други чешми.

Инициаторите на създаването на картата са мотивирани от факта, че един милион пластмасови бутилки с вода се купуват всяка минута по света, но 91% от тях след това не се рециклират. В същото време в България имаме щастието около нас да е пълно със свободни източници на годна питейна вода.

На картата могат да се намерят и локациите на известен брой заведения, които предлагат вода – чешмяна или филтрирана – и с удоволствие биха напълнили бутилката ви с вода безплатно.

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ