12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Спешно ремонтират къщата музей „Ильо войвода“ в Кюстендил

Започна спешен ремонт на покрива на къщата музей „Ильо войвода“ в Кюстендил. Причината са непрекъснатите течове, които заплашват да повредят постоянната експозиция.

Комплексът се нуждае от цялостен ремонт и реставрация, но Регионалният исторически музей не разполага с необходимите средства. Осигурено е финансиране единствено за закърпване на покрива от бюджета на музея.

Къщата на дядо Ильо войвода е паметник на културата.

Тя е построена през 70-те години на XIX век, а след Освобождението от 1878 г. до 1898 там е живял бележитият деец на българското национално-освободително движение. Сградата е реставрирана през 1979-1980 г. и официално открита като музей през месец януари 1981 г. Заедно с паметника на войводата и реставрираните къщи на други двама националреволюционни дейци от Кюстендил – Константин Попгеоргиев Беровски и Тонче Кадинмостки оформят цялостен възрожденски мемориален комплекс.

Сега в къщата е уредена експозиция на тема: “Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. Тя е разположена в шест зали на площ от 150 кв.метра и съдържа около 800 експоната.

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ