13 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

С над 4 млн. лв. обновяват Планетариума в Смолян

С над 4 милиона лева ще бъде обновена и модернизирана сградата на Планетариума в Смолян. Целта e той да се превърне в атрактивно място за любителите на звездите и космоса.

Проектът „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян“ е на обща стойност 4 156 302,16 лв. от които 2 656 423,36 лв. са безвъзмездната финансова помощ, а 1 499 878,80 лв. се отпускат чрез финансов инструмент към ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. Продължителността на проекта е 30 месеца.

Предвижда се въвеждане на енергоспестяващи мерки – подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития, съобразно спецификата на отделните помещения; осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност.

Проектът включва и доставката на ново модерно и високо технологично оборудване за звездната зала, както и ново оборудване и обзавеждане за обсерваторията и останалите помещения в сградата. Планира се и обособяване на втори интерактивен посетителски център, с който ще се допълнят услугите, предлагани на посетителите.

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ