16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

С държавни пари: Ремонтират язовирни стени в Асеновградско

Община Асеновград извърши проверки на язовирните стени за техническото им състояние и свободния обем на язовирите, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Инспекциите бяха осъществени  съвместно със служители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Целта – да се предприемат мерки за намаляване вредното въздействие на водите върху жилищните сгради и имоти на населението чрез установяване техническото състояние и свободният обем на язовирите.

Експертите са констатирали, че през последните дни са паднали по-голямо количество валежи, които са довели до повишаване нивото на водата. Такива са водоемите в селата Стоево и Козаново и в квартал „Долни Воден“  Установено е наличие на свободен обем в по-голямата част от тях. А там, където водата се е повишила значително, се извършва контролирано изпускане. Някои от язовирите, в зависимост от потенциалната опасност, се проверяват ежедневно. По язовирните стени не са констатирани сериозни технически проблеми. 

На три от стените вече е извършен ремонт. Продължава реконструкцията на още седем язовира – в землищата на селата Стоево, Патриарх Евтимово, Новаково, Тополово, Червен и Мулдава.

Финансирането на дейностите е осигурено от държавата. По време на  ремонтите наемателите се освобождават от месечните вноски. За целта е необходимо да подадат заявление в свободен текст, адресирано до кмета на общината. Освобождаването от такса става факт, след проверка от специална комисия.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ