11 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

С Бюджет 2022 в Русе започват отлагани с години ремонти

Ще реновират и някои от емблематичните сгради

Община Русе ще разполага с бюджет от 187,8 млн. лева през тази година. Той е с 27,4 млн. лева повече от миналогодишния. Новият бюджет бе приет на заседание на общинските съветници във вторник с 31 гласа „за“, два „против“ и 14 „въздържал се“.

Основни приоритети в Бюджет 2022 са подобряването на средата в кварталите на Русе и малките населени места от общината.

Най-мащабните проекти в инвестиционната програма тази година са строителството на новия скейт парк, изграждане на буферен паркинг за тежкотоварни автомобили и възстановяване на инфраструктурата на пистата на Летище Русе.

3,5 млн. лв. се предвиждат за поетапните ремонти на междублоковите пространства в града, които през 2021 г. бяха цялостно обследвани. Почти двойно е увеличението в средствата за ремонт на улиците в малките населени места – 1 млн. лв.

Планира се и мащабна програма за ремонт на старите общински жилища. Тя ще се реализира със средства, постъпили от продажбата на малък процент от общия им брой апартаменти.

Стартират и отлагани с години ремонти на училища. Това са ОУ „Отец Паисий“ в гр. Мартен; ремонт на покрива на ПГСС „Ангел Кънчев“ в Образцов чифлик; ОУ „Ангел Кънчев; нов корпус на СУ „Васил Левски“.

Ремонт ще се извърши и в някои от емблематичните за Русе сгради, забравени с години.

По думите на кмета ще бъдат ремонтирани Симеоновата къща, Клуба на дейците на културата и покрива и фасадата на Доходното здание. Двойна ще бъде субсидията за читалищата в общината.

50 хил. лв. са предвидени за почистване на деретата в малките населени места с цел превенция от наводнения.

Ще продължи и запълването с данни на изграждащата се географска информационна система, която ще позволява на русенци безплатно и в реално време да правят редица справки за имоти, градска среда, транспорт и др., спестявайки време и средства.

За повишаване на сигурността се отделят средства за поставяне на нови и подмяна на старите видеокамери в центъра на града, и изграждане на общинска полиция.

Със средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи пък ще бъде поставен защитен екран върху сградата на бившия Дом на учителя, докато красивата сграда се възстанови.

Related Articles

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ