12 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

С близо милион и половина лева обновяват театър „София“ и културен център „Средец“

1 425 000 лв. ще струва ремонтът на театър „София“ и на общинския културен институт „Средец“ в столицата. Средствата ще са заем, осигурен чрез Фонда за градско развитие.

За сградата на театър София се предвижда цялостно обновяване и оптимизиране на архитектурното разпределение. Ще се изградят ново монолитно стълбище и площадка, заместващи съществуващото метално стълбище, както и ново входно стълбище и плоча при камерната сцена. Ще бъде осигурена и достъпна среда за хора с увреждания. Пространството при главния и служебния вход, съществуващите плочници и асфалтова настилка около сградата също ще бъдат рехабилитирани.

Предвидени са и иновации за подобряване акустиката на залата. Ще бъде подменена подовата настилка – мокетът ще се замени с линулеум с еластична подложка. Ремонтът включва още окачен акустичен таван и специални облицовки за камерната зала предвид новата й функция. Ще се изгради и товарна рампа с подемна платформа към сценичните джобове. Рампата ще улесни доставката и изнасянето на обемисти декори и театрален реквизит.

За сградата на културен център „Средец“ ремонтът предвижда осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Ще се обособи паркинг с контролиран достъп, а прилежащите площи ще бъдат облагородени. Проектът включва и закупуване на обзавеждане и съвременно високотехнологично оборудване за реализирането на културни мероприятия.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ