16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Строителите настоява за 30% нагоре на цените при индексация на договорите

Все още не може да се постигне споразумение между строителния бранш и Министерския съвет по отношение размера на тавана на индексацията в строителството.

От Националното сдружение на общините (НСОРБ) внесоха предложение в МРРБ „максималният праг за индексация на договорите да бъде увеличен най-малко на 30%, тъй като предвиденият праг от 15% не отчита коректно процента инфлация и оскъпяването на крайните продукти“. От Сдружението настояват също „предвидената формула за индексация на договори за доставки да бъде по-подробно доизяснена, съпоставимо с тази за строителство“. Предлагат също да бъде предвиден текст, „който недвусмислено да указва, че Методиката се прилага и за сключени договори или договори, които предстои да бъдат сключени по рамкови споразумения за строителство или доставки“.

Това е единствената точка, по която нямаме консенсус, коментира на свой ред министър Гроздан Карджов: „Ние предлагаме 15 на сто, а Камарата на строителите в България и Националното сдружение на общините – 30 на сто“. Затова разговорите по тавана на индексацията ще продължат между първо и второ четене на предложените промени в Закона за обществените поръчки, с които се регулира този процес.

Едва след като влезе в сила това изменение, ЗОП и тази методика за Постановление на Министерския съвет ще влязат в спешен порядък още в сряда, обясни по време на парламентарния контрол в петък регионалният министър. И напомни, че в НС е внесен законопроект за изменение на ЗОП, с който се дава възможност на Министерския съвет чрез свое постановление да направи промени в Правилника за приложение на ЗОП, което ще се изрази в тази методика за индексация на цените.

Какво предвижда методиката?

По методиката се въвеждат 6 подотрасъла в строителството. Сред тях са високо, ниско, ВиК строителство, пътно и железопътно строителството. А във всяка една от областите е предвиден конкретен темп на нарастване в годините назад, защото инфлацията ще се компенсира със задна дата, обясни Караджов.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев допълни, че методиката ще е приложима само за проекти, които или не са започнали, или са в процес на изпълнение в частта, която не е изпълнена. Ако проектът е вече изпълнен и приет от общината, тогава няма да има индексация, защото работата е свършена в стар период и при стари цени, независимо дали е разплатен или не. А ако отчасти е изпълнен, методиката ще важи само за неизпълнената част, уточни Василев. По думите му не би следвало да има стари плащания, които да се нуждаят от индексация.

Финансовият министър увери, че процесът на индексация е обезпечен със средства, заложени в бюджета – предвидена е с 30 на сто по-висока капиталова инвестиция във всички общини, заради заявената от тях нужда за допълнителен ресурс, с който да обезпечат по-високата стойност на проектите.

Related Articles

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...

Благоустрояват общинския парк в Джебел

Общинският парк „Горичката“ в град Джебел ще бъде изцяло обновен, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Проектът предвижда изграждане на пътеки с настилка от асфалтобетон...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ