22 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Стартира ремонт на тролейбусната инфраструктура в Сливен

Община Сливен започна реализацията на проект за ремонт на тролейбусната мрежа и закупуването на шест нови тролеи и четири електробуса. Предвижда се обновяване на съществуващата 35-годишна (от 1984 г.) инфраструктура, осигуряваща експлоатацията на тролейбусния транспорт в града.

Към момента това е най-екологичният транспорт, който бихме могли да въведем в нашия град. С новите електробуси и тролейбуси ще постигнем надграждане – от една страна се осигурява по-ефективен, по-бърз и енергоспестяващ обществен транспорт и комфортни условия за гражданите. От друга страна, това е стъпка към допълнителни мерки за чистотата на атмосферния въздух и намаляване на вредните емисии“, коментира кметът Стефан Радев. Той посочи още, че изпълнението му е продължение на усилията, които Общината полага за подобряване и осъвременяване на обществения транспорт. В тази връзка кметът припомни, че почти целият автопарк на общинския превозвач беше подменен по проекта за интегрирания градски транспорт с чисто нови автобуси, най-висок екологичен стандарт.

По думите на управителя на общинското дружество „Пътнически превози“ ЕООД – Сливен инж. Енчо Петров 8 сектора от въздушноконтактната мрежа ще бъдат ремонтирани, както и токоизправителните станции в кв. „Дружба“ и „Георги Кирков“. Ще бъдат доставени и зарядни станции за електробусите. Той информира, че в момента тече процедура по избор на изпълнител за доставка на новите превозни средства. Планира се те да заменят най-остарелите и амортизирани превозни средства от съществуващия автопарк на общинския превозвач.

Срокът за изпълнение на проекта „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух в община Сливен“ е 36 месеца. Той се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда“. Финансирането се осъществява от ЕС Кохезионен фонд, национално и собствено финансиране, като общата стойност е малко над 13 млн. лв.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ