15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Спад на цените на новите жилища у нас след пандемията

Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие на 2020-а година, сочат данни на Националния статистически институт.

Спад се регистрира за пръв път от 2015 г. насам, като причината е пандемията от коронавируса, анализира платформата „Pariteni”. Спадът на жилищните цени е по-изразен при новите апартаменти – с 1,3%, докато при старите имоти намалението е с 0,9%.

Имотният пазар в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие – ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто. В другия голям морски град Варна обаче тенденцията е обратна. На тримесечна база индексът на имотите там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители – с 3,2%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината.

Related Articles

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...

На 17 май: Започва ремонт на участък от Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитация на 65 км от пътя На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ