11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Сметната палата: България не сe справя с отпадъците, рециклирането и незаконните сметища

Сметната палата е дала седем препоръки на министъра на околната среда и водите за справяне с отпадъците, рециклирането и незаконните сметища. Те трябва да се изпълнят в срок до 30 юни 2022 г. Направена проверка е констатирала, че България все още е с едно от най-високите за ЕС равнища на депониране на отпадъци, а страната ни не рециклира, а складира и не може да спре незаконните превози на отпадъци.

Отпадъците в България все още не се оползотворяват достатъчно и не се прилагат дейности, които предвиждат последващото им третиране, което създава риск за нанасяне на вреди на екосистемите в природата и на човешкото здраве. Това сочат резултатите от одит на Сметната палата, огласен от БТА.

Резултатите показват, че през 2018 г. са оползотворени само 25 на сто от предадените отпадъци за третиране, а са обезвредени 75 на сто. През 2017 г. са оползотворени 28 на сто, а са обезвредени 71 на сто.

България все още е с едно от най-високите за ЕС равнища на депониране (складиране) на отпадъци – 70 на сто през 2016 г. и 62 на сто през 2017 г., в сравнение със средното равнище за ЕС от около 24 на сто.

Не е достигната националната цел от 40 на сто за рециклиране на битовите отпадъци, заложена в законодателството. Има дори намаление на рециклирането на битови отпадъци с 3 на сто през 2018 г. в сравнение с 2017 г. – до 31,50 на сто. Равнището на рециклирането на битови отпадъци в България е значително по-ниско от средното за ЕС – 46 на сто. Необходимо е усилията да са насочени към рециклиране, чрез което отпадъчните материали се преработват в продукти, материали или вещества за първоначалната им цел, заключават проверяващите.

 

Related Articles

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ