16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Скоро: Платформа от дронове може да контролира трафика в големите градове

Платформа от дронове може да участва в управлението на трафика на големите градове. Проектът е на финалната права и ще е в интерес на хората в големите градове, информира проф.д.т.н. Димо Зафиров в Пловдив.

Проектът е съвместен на България и Китай. От българска страна бенефициент е Институтът за космически изследвания и технологии към БАН, а от китайска страна – малък град южно от Шанхай, с около 8 млн. население.

Целта на разработката е да бъдат избегнати задръствания и замърсяване с прахови частици и разрешаване на екологичните проблеми, които те създават. Тези въпроси трябва да се решават, особено в периода на пандемия, защото това е един от най-лошите примери за това как действа и се разпространява коронавирусът, когато има лоша атмосфера, твърдят специалистите.

Системата от дронове ще осигурява наблюдение на трафика по всяко време на денонощието и ще реагира при всякакви условия, без екстремните.

„Може би това десетилетие ще остане в историята като десетилетието на дроновете, смята проф. Зафиров. Според него в България има над 10 хиляди дрона в момента, които се оперират както от професионалисти, така и от любители. Те биха могли да се включат по подходящ начин в обществена полза.

Снимка:European Union-EP

Related Articles

Търси се решение за спасяване на Боянското блато

Идеята е естествена влажна зона да се обособи като градски парк Гражданската група в защита на Боянското блато заедно с екип от МОСВ обсъждат мерки...

От април: Airbnb забранява на собствениците да слагат камери в имотите

Платформата "Еърбиенби" (Airbnb) забранява на отдаващите под наем жилища да поставят охранителни камери във вътрешни помещения, съобщи базираната в Сан Франциско компания, цитирана от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ