12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Реставрират стенописите при олтара в централния храм на Рилския манастир

Екип от Художествената академия извършва реставрация на стенописите при олтара в централния храм в Рилския манастир.

През лятото на м.г. е била завършена реставрацията на стенописите на лявата певница в съборния манастирски храм „Рождество Богородично“ в Светата обител. Тя е продължила около две години.

Сега дясната част от олтара е изолирана, монтирано е скеле, което помага на художниците спокойно да си вършат работата. Реставрирането не пречи на богослужението и на достъпа на посетителите и миряните до свещниците и до саркофага с мощите на св. Иван Рилски.

Датировката на стенописите е от 19 век. На тях са изобразени сцени от различни Господски празници, канонизирани мъченици, воини и пророци.

Реставрация на стенописите в главния храм в Рилския манастир са правени и през 80-те години на минали век, както и преди десетина години – отвън, сега и вътре, при олтара, обясниха специалисти.

Related Articles

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ