13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Ремонтират пътя до археологическия комплекс „Хераклея Синтика“

Започна реконструкцията на едната пътна отсечка до археологическия комплекс „Хераклея Синтика“. Осигуряването на нормален достъп до античния мегаполис е първата крачка към социализацията на обекта и превръщането му в модерен музей на открито.

Към момента до археологическия обект, който предизвика интереса на туристи от целия свят, се стига по черни пътища – през полето от село Рупите, или от комплекса „Ванга“. Реконструкцията на пътя, с дължина близо 2,5 километра, започва от отклонението за село Рупите и стига до терена, където над 10 години продължават археологическите проучвания. При изпълнение на строителните дейности ще бъде изградено и съоръжение за преместването на част от газопровода, който минава през пътното трасе. От община Петрич, която е инвеститор на пътния участък уточняват, че са приключили всички процедури по съгласуване с Регионалната инспекция по околна среда и Министерството на културата.

Трасето е разширено така, че до археологическия обект да могат да стигат и автобуси. Средствата за рехабилитацията на пътя, в размер на 1 400 000 лева, са осигурени от републиканския бюджет.

Другата пътна отсечка, която стига до комплекса на пророчицата Ванга и продължава до археологическия комплекс, засега е блокирана като възможност заради протестите на природозащитници от групата „Спаси Рупите“, които алармираха, че трасето минава през две защитени зони, които са и част от европейската екологична мрежа „Натура 2000“ .

За социализацията, развитието и популяризирането на античния град „Хераклея Синтика“ като туристически обект с национално значение, община Петрич е внесла проект и очаква финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ