22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Публикуваха Методическо указание за прилагането на изключенията от ЗОП

По разпореждане на министъра на финансите Асен Василев Агенцията по обществени поръчки (АОП) публикува разработеното  от експерти на ведомството Методическо указание за прилагането на изключенията от Закона за обществените поръчки (ЗОП), касаещи вътрешното възлагане, познато още като „ин хаус“.

При публичните възложители, вкл. тези, които извършват секторна дейност, то е допустимо в три хипотези, регламентирани в чл. 14, ал. 1, т. 5 – 7 от ЗОП.

В методическото указание се подчертава, че за „ин хаус“ поръчките е необходимо изпълнителят да има капацитет да изпълни сам съответните дейности, които са предмет на договора. Т.е. да предостави услугата, да изпълни строителството и т.н. Ако прехвърли осъществяването на друго лице, на практика се стига до прикрито „превъзлагане“ на обществена поръчка. Т.е. до заобикаляне прилагането на ЗОП и по този начин – до ограничаване на конкуренцията.

За да се осигури публичност на поръчките, за които се прилагат разгледаните изключения, в ЗОП е въведено задължение за възложителите да публикуват обявление за възлагане на поръчка, когато сключват договори при прилагане на чл. 14, ал. 1, т. 5 –7. За тези със значителни стойности; със стратегическо значение или към които е налице сериозен обществен интерес, е препоръчително възложителите да обявят предварително намеренията си да сключат такъв договор. Това става като публикуват обявление за доброволна прозрачност в Регистъра на обществените поръчки.

 

Related Articles

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ