22 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Проект за над един милион спасява Поморийското солено езеро

Стартира проект за опазване на Поморийското солено езеро, информират от администрацията в града. С годините солеността на езерото намалява заради сладките води, основно дъждовни, които се стичат в него. За да се спре този процес, ще се изградят отводнителни канали в територията между езерото и пътя за с. Каменар.

Ще се изгради и цялостна система от видеонаблюдение на района на езерото, като камерите ще се следят както от „Обществен ред и сигурност“ в Общината, така и от РУП – Поморие.

Освен рехабилитация на отводнителните канали и видеонаблюдението в проекта са заложени наблюдения на видове и местообитания, подлежащи на мониторинг и изготвяне на експертни анализи и проучвания.

Общата стойност на проекта е в размер на 1 119 867,17 лв.

От тях 951 887,09 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 167 980,08 лв. са осигурени от национално съфинансиране от държавния бюджет. Крайният срок за реализация на проекта е до 08.11.2022 г.

Продължава и изграждането на втория етап на Рибарско пристанище – Поморие

Вече е разположен 60-метров плавателен съд тип баржа, който почиства морското дъно. Така ще се осигури необходимата оперативна дълбочина за навлизане на по-големи плавателни съдове, както и свободното маневриране на по-малките такива.

Изграждането на западния мол на пристанището, който ще защити всички съдове, акостиращи в него е почти завършено. Доставена е бензиностанцията. Тя ще даде възможност лодките да бъдат зареждани на място и ще спести много време и усилия на работещите там.

Related Articles

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ