21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Продължава мярката за подпомагане на авиопревозвачите, засегнати от пандемията

До 7 юни продължава кандидатстването за помощи за авиопревозите, силно засегнати от пандемията. Министерството на туризма продължава работа по предоставяне на държавна помощ за туроператори, използващи чартърни полети за превоз на туристи до България.

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка заета седалка за полети с капацитет не по-малко от 100 места. В момента се реализира втора фаза по мярката, която обхваща полетите, извършвани в периода 01.01.2021 г. до 31.05.2021 г. Документи се подават по електронен път чрез попълване на уеб базирано Максималният размер по настоящата схема не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие под формата на преки безвъзмездни средства.

Планира се удължаване на мярката с трета фаза за полети, извършени от 01.06.2021 до 31.12.2021 г. и се очаква решението на Европейската комисия. Изискванията към бенефициентите на помощта са идентични с тези във втората фаза на помощта, като при третата фаза ще бъде с увеличен тавана на помощта до 1,8 млн. евро, съгласно изменение на Временната рамка на Европейската комисия за държавни помощи.

В третата фаза на помощта е разширен кръга на допустимите кандидати, като е предвидена възможност да се предостави подпомагане и на микро- или малки предприятия (по смисъла на приложение I към Общия регламент за групово освобождаване), които към 31 декември 2019 г. вече са били в затруднено положение, при условие че те не са обект на процедура по колективна несъстоятелност съгласно националното право и не са получили помощ за оздравяване или помощ за преструктуриране.

Related Articles

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ