11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Приеха стандарт за настилките в пешеходните пространства в София

Столичният общински съвет прие Стандарта за настилки в пешеходните пространства като Приложение 8 от Наредбата за градската среда на Столична община.

Това е документ, който нагледно показва правилата, по които ще се избират настилките и другите елементи на пешеходните пространства на града в зависимост от зоната, в която попадат. Стандартът е разработен от екипа на главния архитект.

С Наредбата, която бе приета през декември 2020 г., се поставят специфични изисквания за облика на градските пространства, като се определят и допълнителни изисквания към инвестиционните проекти и изпълнението на строежи, реконструкции и ремонти на сгради, улици, площади и други с цел създаване на удобна, достъпна и естетична градска среда, правилно и целесъобразно използване на обществените ресурси при строителството и ремонтите на публичните пространства.

Наредбата функционира като регулаторна основа и е допълнена с подробни тематично разработени приложения за всеки основен компонент на средата – стандарти. Стандартите съдържат подробни архитектурно-градоустройствени, художествени и технически изисквания към проектирането и изпълнението, които са съобразени със спецификата на всеки отделен компонент и елемент и имат за цел да обхванат максимално подробно изискванията, правилата, нормите и критериите за избор на проектни решения, материали, технологии и практики при строителството на благоустройствени и други обекти в публичните пространства.

Стандартът за настилките на пешеходните пространства в града е първият от тематична група стандарти, свързани с градските пространства, които направление „Архитектура и градоустройство“ разработва, тъй като те са от съществено значение за цялостния облик и удобството на гражданите. Удобната пешеходна достъпност е и фактор за намаляване на използването на личен транспорт при придвижването на гражданите, а също и за приобщаване към активен социален живот на съгражданите ни с двигателни и зрителни увреждания.

Стандартизираното изграждане на тротоари и пешеходни зони при спазване на ясни и унифицирани регламенти за избор на материали, размери и технологии ще доведе до по-високо качество на строителството и така ще намали разходите за ремонти, както и ще създаде еднозначна и публично достъпна база за контрол на строителството. Стандартът дори може да бъде основа за адаптиране на съществуващи производства към нуждите на столицата, която е най-големият национален пазар за такива продукти. Стандартът за настилки в пешеходните пространства има връзка и със създаването на условия за ефективно улично озеленяване, както и с разполагането на градското обзавеждане. Предстои представянето и на стандартите за елементите на градско обзавеждане и за графичното оформление на номерацията на жилищните сгради в кварталите с комплексно застрояване.

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ