15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

По проект: Община Пловдив реновира музеи и културни институции с близо 800 хиляди лева

Община Пловдив спечели проект за безвъзмездно финансиране по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в размер на 781 550 лв. В проекта със заглавие „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ са включени 7 културни институции – Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“.

Финансирането е от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Срокът на изпълнение на дейностите по прокта е 20 месеца. Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) , НПО от Норвегия.

Реализацията на проекта в Пловдив цели да подобри управлението и представянето на културното наследство на хилядолетния град чрез ревитализиране, реставриране и обновяване на пространства в 7-те културни институции в рамките на града, както и да насърчи културното предприемачество в общината.

Дейностите по проекта ще привлекат по-широк интерес към културното наследството и чрез създаване на нови предприемачески идеи ще генерират приходи впоследствие. Със средствата от безвъзмездната помощ ще се обновят и ревитализират помещения; ще се закупят витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на експонатите; ще се разработи мобилно приложение – тип quest игра, което ще представя сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин, включващо аудио гайд.

Проектът включва и обучение на експертния персонал на културните оператори за повишаване на капацитета им в областта на предприемачеството и маркетинга. Включвайки в проекта партньор от страните – донори, в случая Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия, ще се осъществи обмен на добри практики в областта на културното предприемачество.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ