11 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

По-малко чужденци влагат пари в имоти у нас

6-7 пъти са намалели парите, които емигрантите пращат на роднините си у нас, спрямо времената преди пандемията, сочат данни на Българската народна банка.

Статистиката показва, че през първите три месеца на 2019 г. емигрантските трансфери от чужбина са били общо 269 милиона лева, или по около 90-100 милиона лева на месец. Преди началото на пандемията в първите месеци на 2020-а те леко се свиват до 237 милиона лева за периода януари-март.

След въвеждането на локдауните заради COVID и връщането на голяма част от гастарбайтерите по родните места емигрантските пари буквално пресъхнаха.

Драстичен спад се забелязва още през миналата година, когато за първите три месеца трансферите са се свили до едва 39,5 милиона лева. Тази сума остава почти без промяна и през периода януари-март 2022-а, като достига 38,7 млн. лв.

В същото време има значителен спад и на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България. Централната банка отчита, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е на минус с 2,3 млн. евро през първото тримесечие на 2022 г.

Related Articles

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...

Търси се решение за спасяване на Боянското блато

Идеята е естествена влажна зона да се обособи като градски парк Гражданската група в защита на Боянското блато заедно с екип от МОСВ обсъждат мерки...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ