15 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Поставят къщички за разделно събиране на отпадъци в Ивайловград

Непосредствено преди кампанията „Пролетно почистване 2021 г.”, община Ивайловград стартира и нова информационно-образователна инициатива в подкрепа на разделното събиране на отпадъци. За целта са поставени три къщички за събиране на пластмасови бутилки, които са локализирани на детски игрови център на открито „Детство мое”, Общинския исторически музей и автобусна спирка на ул. „Кап. Петко Войвода“. Целта е да се намали обемът на депонираните отпадъци и да се повиши количеството на разделно събирани и рециклирани пластмаси с всички положителни резултати от този процес – по-чист, по-зелен и по-красив Ивайловград.

Партньор в кампанията за разделно събиране е „Тинтява Експлорейшън”, които безвъзмездно осигуриха къщичките за пластмасови бутилки, създадени по техен индивидуален проект, и още две метални сърца за капачки.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ В КЪЩИЧКИТЕ?

-ПЛАСТМАСОВИ бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и други козметични продукти. Преди да бъдат изхвърлени пластмасовите опаковки, трябва да се изпразни съдържанието им, след което да се смачкат с цел намаляване на обема.

НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ:

Силно замърсени опаковки; туби от автомасла; опаковки, съдържали опасни химически вещества; платки от електронни устройства; саксии за цветя; играчки и електроуреди.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ!

Експертните изчисления сочат, че 1 тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за 2 години, а всеки тон рециклирана хартия спасява от отсичане 13 дървета. Отделно 1 кг. рециклирана хартия икономисва харченето на 32 л. питейна вода, а всеки рециклиран тон хартия спестява 1440 л. нефт и 4000 kW енергия.

Related Articles

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ