16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Подменят осветлението в три варненски квартала

Три района на Варна ще имат скоро модерно осветление. Новите светодиодни LED осветители с високо качество и повишен светлинен добив са осигурени по проект „Рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на системата за външно изкуствено осветление в район „Младост“. Предвиждат се нови лампи на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства.

Настоящото състояние на осветлението в район „Младост“ е остаряло, амортизирано и с голям разход на енергия. Поддръжката е скъпа, тъй като има повече от хиляда осветителни тела, основно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и голяма консумация на електроенергия. Наличните табла са съставени от амортизирани компоненти и това не дава възможност да се извършва ефективен мониторинг и управление на мрежата, а поради остарялата система постоянно нараства броят на авариите, обясни преди време зам.-кметът Христо Иванов.

Предстои подмяна на амортизирани осветители с нови светодиодни LED осветители с високо качество и повишен светлинен добив, добавяне на липсващи осветители, внедряване на модерна система за управление на уличното осветление и изграждане на автономна фотоволтаична система. Това ще намали разходите за поддръжка, консумативи и изразходвана електроенергия и ще подобри нощното осветление на улиците и междублоковите пространства в района. Двата най-очевидни резултата от проекта са директно въздействие върху климатичните промени чрез намаляване на парниковите емисии СО2 и намаляване на разходите за общината чрез поставяне на по-ефективно осветление, обясни Франк Де Вит, представител на норвежката компания, партньор по проекта.

Очакваните годишни резултати са намаление на разходите за електроенергия за улично осветление с близо 110 000 лв. и емисиите на CO2 – с 714,02t СО2.

Общата стойност на проекта е 1,3 млн. лв., от които безвъзмездната е в размер на 713 306 лв. Средствата са осигурени от програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020. Продължителността на проекта е 10 месеца.

Related Articles

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ