15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Плъгин за откриване на фалшиви новини, разработен с българско участие, спечели отличие

Софтуер за верифициране на информация и откриване на фалшиви новини и информация, създаден с българско участие, е отличен в международно състезание на Държавния департамент на САЩ.

Плъгинът WeVerify е сред победителите в надпреварата U.S.-Paris Tech Challenge, посветена на решенията за борба с дезинформацията и пропагандата в интернет. Това е безплатна добавка за браузъри, разработена с участието на българската софтуерна компания Sirma AI, която осъществява дейност като Онтотекст. Плъгинът е базиран на инструмента Database of Known Fakes, създаден от българското дружество. Казано иначе плъгинът представлява инструмент с отворен код, с който може да се провери истинността на даздено съдържание. Той може да подпомогне изключително работата на журналисти, неправителствени организации, организации за защита на човешките права и други заинтересовани групи, които боравят с информационни данни, като ги ориентира в истинността на фактите, тиражирани в социалните мрежи.

Една от целта на състезанието на Държавния департамент на САЩ е да подкрепи развитието на обещаващи технологии и иновативни решения срещу пропагандата и дезинформацията в Европа.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ