15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Фирми от екзотични острови – крупни инвеститори в България

Фирми от различни екзотични острови са инвестирали в България близо 5 млрд. евро за периода от началото на демократичните промени в страната до края на първото тримесечие на 2021 г., сочат данни на БНБ. Това са 10,3% от общия обем на чуждите инвестиции в страната, цитира „Труд“.

Причината огромна част от капиталите да преминават през тези острови е, че те са със статут на офшорни зони и имат ниски данъци. Също така в повечето от тях трудно може да бъдат проследени реалните собственици на фирмите и движението на пари по банковите им сметки.

Друга част от влизащите в страната инвестиции са от други офшорни зони или държави, които официално нямат такъв статут, но са с твърде либерален данъчен режим или имат строги правила за банковата тайна.

48,216 млрд. евро е общата сума на чуждите инвестиции в страната откакто БНБ поддържа тази статистика. От тях 4,989 млрд. евро идват от острови, като в данните не влизат страни със строги данъчни правила като Великобритания. Сред привлечените от острови инвестиции най-много пари са дошли от Кипър – 2,457 млрд. евро, или 5% от всички задгранични вложения в страната.

На следващите места се нареждат британските Вирджински острови, откъдето са привлечени 691 млн. евро, а след това са Сейшелски острови (357 млн. евро), Бахамски острови (349 млн. евро), Маршалови острови (101 млн. евро), Сейнт Винсент и Гренадини (45,7 млн. евро), Остров Ман (31,4 млн. евро), американските Вирджински острови (25,1 млн. евро), Барбадос (21,3 млн. евро) и Острови Търкс и Кайкос (16,4 млн. евро).

По-малки инвестиции в България са направени и от редица други екзотични дестинации като Джърси (13,5 млн. евро), Сейнт Китс и Невис (5,1 млн. евро) и Кайманови острови (0,9 млн. евро).

 

Related Articles

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ