22 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Петметрови лалета „разцъфват“ във Велико Търново

5-метрови движещи се лалета ще бъдат монтирани на знакови места във Велико Търново. Кинетичната арт инсталация носи името „Сливане“ и е дело на визуалния артист Христо Гелов. Той се прочу с превръщането на пешеходни пътеки в Испания в пъстри черги и с преобразяването на мост в Швеция в “лего” играчка. Сега художникът за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град.

Внушителните цветя, които са символи на щастието, благополучието и любовта, ще бъдат разположени на площада пред крепостта „Царевец“, на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“, на площад „Майка България“ и пред Художествената галерия „Борис Денев“ в града.

Лалета представляват цветни вятърни турбини в постоянно движение, които ще генерират електроенергия за нощното си осветление. Инсталацията ще внесе допълнителна арт атмосфера, която ще направи преживяванията на великотърновци и туристите още по-вълнумащи.

Откриването ще е на 5 май, а лалетата ще са част от градската среда на Велико Търново до края на октомври.

Related Articles

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ