9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Още две столични детски градини ще се отопляват със зелена енергия

Подмяна на отоплителните инсталации и изграждане на геотермални системи ще бъде направено в две детски градини на територията на район „Кремиковци“. Това са сградите на ДГ № 94 „Детски свят” в гр. Бухово и ДГ №58 „Слънчево утро” в кв. Челопечене, район „Кремиковци“.

Столична община ще кандидатства с проектно предложение за изграждане на геотермални инсталации и реконструкция на вътрешно-отоплителни съоръжения в двете детски градини на територията на район „Кремиковци” по Процедура „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост”, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност”. Средствата се предоставят от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Предвижда се в съществуващите сгради на двете детски градини да бъдат изградени термопомпени инсталации от типа „земя – вода”, както и да се извърши реконструкция на вътрешно-отоплителната инсталация. Слънчеви колектори ще бъдат монтират с цел осигуряване на топлата вода.

Използването на екологични, алтернативни източници за отопление ще намали режийните разходи в детските заведения. Енергията от възобновяеми източници ще гарантира екологично отопление и ще допринесе за качеството на въздуха в район, където повечето домакинства използват твърдо битово гориво.

Реализирането на проекти, свързани с производство на „зелена“ енергия, са приоритет в работата на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с климатичните промени и подобряване качеството на въздуха. На територията на София са монтирани соларни панели на над 20 детски градини и в 2 училища.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ