16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

От март: Разширяват третата линия на метрото 

През март стартира изграждането на 3 км от третата линия на метрото от ж.к. „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа.

За строителството на новия участък са одобрени 12,8 млн. лв. от Столичния общински съвет.

Цялата трета линия е с дължина 21 км, 12 от тях бяха завършени през 2020-2021 г. Остават двата участъка през „Подуяне“ и „Слатина“ с обща дължина 9 км.

Те са включени за съфинансиране в Плана за възстановяване и устойчивост с 300 млн. лв. Тези средства представляват под 50% от цялата сума, необходима за изграждането, но е ключова за строителството.

Всички останали средства ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община и чрез заем от Европейската инвестиционна банка, за преговори с която Фандъкова е получила мандат от Общинския съвет.

Очакванията са изграждането на двата участъка да приключи през 2025 – 2026 г.

Анализите показват, че тези два участъка, които преминават през гъсто населени територии, ще обслужват 160 хил. души с тенденция за нарастване във времето. Ефектите ще са по-добра градска среда, по-малко вредни емисии и намаляване на трафика, коментира Фандъкова.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ